RIZKY RUSLIANA, . (2024) Rancang Bangun Sistem Kontrol Terintegrasi Dengan Mesin Pendingin dan Penyimpanan Pada Lingkungan Terkontrol. Sarjana thesis, UNIVERSITAS NEGERI JAKARTA.
Text
COVER 1.pdf Download (1MB) |
|
Text
BAB 1.pdf Download (359kB) |
|
Text
BAB 2.pdf Restricted to Registered users only Download (702kB) | Request a copy |
|
Text
BAB 3.pdf Restricted to Registered users only Download (713kB) | Request a copy |
|
Text
BAB 4.pdf Restricted to Registered users only Download (292kB) | Request a copy |
|
Text
DAFTAR PUSTAKA.pdf Download (227kB) |
|
Text
Riwayat hidup.pdf Restricted to Registered users only Download (189kB) | Request a copy |
Abstract
ABSTRAK Rizky Rusliana, Rancang Bangun Sistem Kontrol Terintegrasi Dengan Mesin Pendingin dan Penyimpanan Pada Lingkungan Terkontrol, Komprehesif, Jakarta, Program Studi Pendidikan Teknik Elektronika, Fakultas Teknik, Universitas Negeri Jakarta. Produk hortikultura seperti sayur-sayuran, buah-buahan, bunga, dan tanaman obat memiliki peran vital dalam kehidupan manusia, memberikan nutrisi esensial dan mendukung kesehatan dengan mengurangi risiko penyakit kronis. Maka dari itu salah satu factor pendukung dari kualitas produk holtikultura adalah proses penyimpanan dan pengiriman produk dari petani ke pasar, Secara ilmiah, proses respirasi dan produksi etilen meningkat seiring dengan suhu yang lebih tinggi, mempercepat proses pematangan dan pembusukan. Paparan udara yang tidak terkontrol juga meningkatkan risiko kontaminasi dan penyebaran patogen. Pengendalian suhu, kelembaban, dan penanganan yang tepat selama distribusi sangat penting untuk mempertahankan kualitas produk hortikultura dari petani hingga ke konsumen. Penelitian ini mengembangkan alat penyimpanan inovatif yang mengatur kualitas dan memperpanjang usia simpan produk hortikultura. Alat ini menggunakan sensor O2 untuk memantau kadar oksigen, sensor DHT11 untuk mengukur suhu dan kelembaban relatif (RH), serta sistem injeksi nitrogen untuk menekan oksigen dan mengurangi pembusukan. Secara ilmiah, pengendalian kadar oksigen di bawah 5% dan peningkatan nitrogen memperlambat metabolisme, mengurangi produksi etilen, dan menekan pertumbuhan mikroorganisme. Sistem otomatis berbasis mikro kontroler mengelola data sensor untuk menjaga kondisi optimal. Kata Kunci: Produk hortikultura, distribusi, penurunan Kualitas, lingkungan, penyimpanan,. ***** ABSTRACT Rizky Rusliana, Design and Development of an Integrated Control System with Cooling and Storage Machines in a Controlled Environment Comprehensif, Jakarta, Electronic Engineering Education Study Program, Fakulty of Engineering, Jakarta State University. Horticultural products such as vegeTabels, fruits, flowers, and medicinal plants play a vital role in human life by providing essential nutrients and supporting health by reducing the risk of chronic diseases. Therefore, one of the key factors supporting the quality of horticultural products is the storage and transportation process from the farm to the market. Scientifically, respiration and ethylene production processes increase with higher temperatures, accelerating ripening and decay. Uncontrolled air exposure also increases the risk of contamination and pathogen spread. Controlling temperature, humidity, and proper handling during distribution is crucial to maintaining the quality of horticultural products from farmers to consumers. This study developed an innovative storage device that regulates quality and extends the shelf life of horticultural products. The device uses O2 sensors to monitor oxygen levels, DHT11 sensors to measure temperature and relative humidity (RH), and a nitrogen injection system to suppress oxygen and reduce spoilage. Scientifically, controlling oxygen levels below 5% and increasing nitrogen slows metabolism, reduces ethylene production, and suppresses microorganism growth. An automatic system based on a microcontroller manages sensor data to maintain optimal conditions. Testing results showed that this device effectively extends shelf life and maintains the quality of horticultural products better than conventional storage methods. Keywords: Horticultural products, distribution, quality degradation, environment, storage,
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Additional Information: | 1). Dr. Baso Maruddani, M.T. ; 2). Ir Rudy Tjahjohutomo, M.T |
Subjects: | Teknologi dan Ilmu Terapan > Teknik Mesin, Mekanika Teknik Teknologi dan Ilmu Terapan > Teknik Elektronika |
Divisions: | FT > S1 Pendidikan Teknik Elektronika |
Depositing User: | Users 23851 not found. |
Date Deposited: | 29 Jul 2024 01:43 |
Last Modified: | 29 Jul 2024 01:43 |
URI: | http://repository.unj.ac.id/id/eprint/46787 |
Actions (login required)
View Item |