Modifikasi Roti Tikar Substitusi Tepung Beras Merah Dengan Isian Setup Apel Gula Aren

NADIRA MAFTADINA, . (2022) Modifikasi Roti Tikar Substitusi Tepung Beras Merah Dengan Isian Setup Apel Gula Aren. Diploma thesis, UNIVERSITAS NEGERI JAKARTA.

[img] Text
Cover.pdf

Download (1MB)
[img] Text
Bab 1.pdf

Download (216kB)
[img] Text
Bab 2.pdf
Restricted to Registered users only

Download (2MB) | Request a copy
[img] Text
Bab 3.pdf
Restricted to Registered users only

Download (648kB) | Request a copy
[img] Text
Bab 4.pdf
Restricted to Registered users only

Download (49kB) | Request a copy
[img] Text
Daftar Pustaka.pdf

Download (74kB)
[img] Text
Lampiran.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy
[img] Text
SURAT PERNYATAAN PERSETUJUAN PUBLIKASI.pdf

Download (98kB)

Abstract

Tujuan Tugas Akhir ini dibuat untuk memperoleh formula terbaik dari roti tikar substitusi tepung beras merah dengan isian setup apel gula aren. Uji coba roti tikar dilakukan di Laboratorium Pastry dan Bakery, Gedung H, Lantai 2, Fakultas Teknik, Universitas Negeri Jakarta pada bulan Maret 2022 sampai dengan Juni 2022. Metode uji coba dilakukan dengan menggunakan tepung beras merah sebagai bahan substitusi, proses uji coba dilakukan beberapa kali hingga memperoleh formula modifikasi terbaik. Hasil modifikasi terbaik adalah substitusi tepung beras merah 30% dari total tepung terigu yang digunakan sebagai bahan dasar. Uji validasi produk dilakukan kepada 2 panelis ahli untuk memperoleh penilaian organoleptik dari produk roti tikar substitusi tepung beras merah dengan isian setup apel gula aren. Hasil uji validasi pada produk roti tikar substitusi tepung beras merah dengan isian setup apel gula aren menyatakan hasil penilaian pada aspek rasa manis roti tikar dengan nilai rata-rata 4 pada rentang agak manis, rasa manis setup apel gula aren dengan nilai rata-rata 4 pada rentang agak manis. Pada aspek warna kulit roti tikar dengan nilai rata-rata 5 pada rentang krem keorenan, warna remah roti tikar dengan nilai rata-rata 5 pada rentang merah kecokelatan, warna setup apel gula aren dengan nilai rata�rata 4,5 pada rentang cokelat tua. Pada aspek tekstur roti tikar dengan nilai rata-rata 3 pada rentang sangat lembut, tekstur setup apel gula aren dengan nilai rata-rata 5 pada rentang agak lunak. Pada aspek aroma roti tikar dengan nilai rata-rata 4 pada rentang sangat beraroma tepung beras merah, aroma setup apel gula aren dengan nilai rata-rata 4,5 pada rentang beraroma cinnamon. Pada aspek volume roti tikar dengan nilai rata-rata 4,5 pada rentangbervolume. Pada aspek rongga dengan nilai rata-rata 4 pada rentang sangat berrongga. Untuk harga jual ditetapkan dengan kenaikan sebesar 50% sehingga untuk harga jual roti tikar substitusi tepung beras merah dengan isian setup apel gula aren ditetapkan Rp 5.200/pcs. ** The purpose of this final project was to obtain the best formula for mat bread substituted with brown rice flour with palm sugar apple setup filling. The mat bread trial was carried out at the Pastry and Bakery Laboratory, Building H, 2nd Floor, Faculty of Engineering, State University of Jakarta from March 2022 to June 2022. The trial method was carried out using brown rice flour as a substitute material, the trial process was carried out several times. times to obtain the best modified formula. The best modified result is the substitution of brown rice flour 30% of the total wheat flour used as the basic ingredient. The product validation test was carried out to 2 expert panelists to obtain an organoleptic assessment of the red rice flour substitution mat bread product with palm sugar apple setup filling. The results of the validation test on the bread product substitution of brown rice flour with palm sugar apple setup stated the results of the assessment on the aspect of the sweetness of the roti mat with an average value of 4 in the slightly sweet range, the sweet taste of the setup of palm sugar apples with an average value of 4 in the slightly sweet range. In the aspect of mat bread skin color with an average value of 5 in the orange-cream range, the color of mat bread crumbs with an average value of 5 in the red-brown range, the setup color of palm sugar apples with an average value of 4.5 in the dark brown range. On the aspect of the texture of the mat bread with an average value of 3 in the very soft range, the texture of the palm sugar apple setup with an average value of 5 in the slightly soft range. On the aspect of the aroma of roti mats with an average value of 4 in the highly flavored range of brown rice flour, the aroma of palm sugar apple setup with an average value of 4.5 in the cinnamon-scented range. In the aspect of the volume of mat breads with an average value of 4.5 in the volume range. In the cavity aspect with an average value of 4 in the very hollow range. The selling price is set with an increase of 50% so that the selling price of mat breads substitution of brown rice flour with palm sugar apple setup is set at IDR 5,200/pcs.

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: 1). Yeni Yulianti, M.Pd
Subjects: Tata Rias > Tata Boga
Divisions: FT > D III Tata Boga
Depositing User: Users 15603 not found.
Date Deposited: 04 Sep 2022 07:15
Last Modified: 04 Sep 2022 07:15
URI: http://repository.unj.ac.id/id/eprint/34350

Actions (login required)

View Item View Item