INOVASI ARANCINI TORTILLA TEPUNG BERAS MERAH DENGAN BUMBU BALI ARANCINI INNOVATION OF RED RICE FLOUR TORTILLA WITH BALI SEASONING

SHARFINA CAMILA AYUNINGTYAS, . (2022) INOVASI ARANCINI TORTILLA TEPUNG BERAS MERAH DENGAN BUMBU BALI ARANCINI INNOVATION OF RED RICE FLOUR TORTILLA WITH BALI SEASONING. Diploma thesis, UNIVERSITAS NEGERI JAKARTA.

[img] Text
COVER _merged (1).pdf

Download (960kB)
[img] Text
BAB I .pdf

Download (243kB)
[img] Text
BAB II .pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy
[img] Text
BAB III .pdf
Restricted to Registered users only

Download (332kB) | Request a copy
[img] Text
BAB IV .pdf
Restricted to Registered users only

Download (121kB) | Request a copy
[img] Text
DAFTAR PUSTAKA .pdf

Download (242kB)
[img] Text
LAMPIRAN .pdf
Restricted to Registered users only

Download (559kB) | Request a copy

Abstract

Tujuan penulisan Tugas Akhir ini adalah untuk menghasilkan formula terbaik dari produk Inovasi Arancini Tortilla Tepung Beras Merah Dengan Bumbu Bali. Penggunaan Tepung Beras Merah dilakukan untuk meningkatkan kandungan nutrisi yang terdapat di dalam hidangan Arancini. Formula Inovasi yang digunakan sudah melalui 4 tahap uji coba untuk menghasilkan formula terbaik dan juga melalui hasil uji validasi dari dua panelis ahli. Hasil penilaian uji validasi yang dilakukan oleh 2 panelis ahli menyatakan bahwa untuk aspek warna memperoleh nilai rata rata 4 yaitu berada pada kategori merah kecoklatan, untuk aspek rasa asin berada pada rata-rata 5 dengan kategori agak asin, untuk aspek rasa umami berada pada rata-rata 4 dengan kategori agak gurih, untuk aspek aroma berada pada rata-rata 4.5 dengan kategori mendekati sangat beraroma rempah, aspek ketipisan tortilla berada pada rata-rata 4 dengan kategori cukup tipis, aspek tekstur Patty berada pada rata-rata 4 dengan kategori tidak keras dan aspek tekstur tortilla berada pada rata-rata 4 dengan kategori agak kenyal. Hidangan ini dapat dikemas menggunakan container plastic kecil yang tahan gelombang panas Microwave. Harga jual untuk Produk ini adalah Rp. 12.000, -. ***** The purpose of this final project is to produce the best formula for the Arancini Tortilla Innovation product with Red Rice Flour with Balinese Seasoning. The use of Brown Rice Flour is done to increase the nutritional content contained in Arancini dishes. The Innovation Formula used has gone through 4 stages of testing to produce the best formula and also through validation test results from two expert panelists. The results of the validation test conducted by 2 expert panelists stated that for the color aspect an average value of 4 was in the brownish red category, for the salty taste aspect it was on average 5 with a slightly salty category, for the umami taste aspect it was on the average. 4 with the savory category, the aroma aspect is on average 4.5 with a category close to very spicy, the thinness aspect of the tortilla is on average 4 with the fairly thin category, the Patty texture aspect is on average 4 with the not hard category and the texture of the tortilla is on average 4 with a slightly chewy category. This dish can be packaged in a small plastic container that is microwave-resistant. The selling price for this product is IDR. 12,000,-.

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: 1). Dr. Nur Riska, S.Pd., M.Si.
Subjects: Tata Rias > Tata Boga
Divisions: FT > D III Tata Boga
Depositing User: Users 15836 not found.
Date Deposited: 05 Sep 2022 04:27
Last Modified: 05 Sep 2022 04:27
URI: http://repository.unj.ac.id/id/eprint/34524

Actions (login required)

View Item View Item