FORMULASI SEDIAAN TINTED LIPBALM EKSTRAK BIJI KESUMBA KELING (Bixa orellana L.) SEBAGAI PEWARNA ALAMI

SALVANA LAVIOLA LUCIANO, . (2024) FORMULASI SEDIAAN TINTED LIPBALM EKSTRAK BIJI KESUMBA KELING (Bixa orellana L.) SEBAGAI PEWARNA ALAMI. Sarjana thesis, UNIVERSITAS NEGERI JAKARTA.

[img] Text
Cover..pdf

Download (3MB)
[img] Text
BAB I.pdf

Download (287kB)
[img] Text
BAB II.pdf
Restricted to Registered users only

Download (622kB) | Request a copy
[img] Text
BAB III.pdf
Restricted to Registered users only

Download (636kB) | Request a copy
[img] Text
bab iv.pdf
Restricted to Registered users only

Download (537kB) | Request a copy
[img] Text
BAB V.pdf
Restricted to Registered users only

Download (253kB) | Request a copy
[img] Text
Daftar Pustaka .pdf

Download (303kB)
[img] Text
lampiran.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy

Abstract

Keterbaruan penambahan warna pada tinted lipbalm dapat berasal dari bahan alami.. Salah satu bahan pewarna alami yang dapat dimanfaatkan sebagai bahan Tinted lipbalm yaitu tanaman kesumba keling (Bixa orellana L.). Kesediaan biji kesumba keling sebagai pewarna sekaligus antioksidan baik dikembangkan agar dapat menggantikan warna sintetis. Tujuan penelitian ini adalah untuk mengetahui formulasi sediaan tinted lipbalm dari ekstrak biji kesumba keling yang layak sebagai pewarna alami. Penelitian yang dilakukan merupakan penelitian berjenis eksperimental laboratorium. Uji organoleptik diperoleh hasil dari ketiga panelis bahwa formula tinted lipbalm warna, tekstur, dan aroma masuk dalam kategori baik hingga sangat baik. uji homogenitas menunjukkan bahwa sediaan homogen tidak ada butiran. Pengujian pH pada tinted lipbalm dapat dilihat bahwa pH sediaan tinted lipbalm memenuhi persyaratan sediaan yaitu 4,5-6,5. Hasil uji iritasi pada F1, F2,dan F3 tidak menimbulkan iritasi. Hasil dari uji stabilitas warna F1 = Orange Kekuningan, F2 = Orange, dan F3 = Orange Tua. Hasil dari uji stabilitas tekstur dalam sediaan tinted lipbalm dalam penyimpanan 7 hari sediaan tetap dalam tekstur yang lembut dan sangat lembut ketika dioleskan. Hasil dari uji stabilitas aroma sediaan menutupi aroma khas lilin. Aroma strawberry pada sediaan tinted lipbalm tidak berubah aroma atau tetap stabil selama penyimpanan 7 hari. ***** The innovation in adding color to tinted lip balms can come from natural ingredients. One natural colorant that can be utilized for tinted lip balm is the annatto plant (Bixa orellana L.). The availability of annatto seeds as both a colorant and an antioxidant is promising for replacing synthetic colors. The aim of this research is to determine the formulation of tinted lip balm from annatto seed extract that is suitable as a natural colorant. The research conducted is an experimental laboratory study. The organoleptic test results from the three panelists indicated that the formula for the tinted lip balm in terms of color, texture, and aroma falls into the category of good to very good. The homogeneity test showed that the preparation was homogeneous with no granules. The pH test on the tinted lip balm showed that the pH of the preparation met the requirements, which is 4.5-6.5. The irritation test results on F1, F2, and F3 showed no irritation. The results of the color stability test were F1 = Yellowish Orange, F2 = Orange, and F3 = Dark Orange. The results of the texture stability test showed that the tinted lip balm remained soft and very soft in texture after 7 days of storage. The results of the aroma stability test indicated that the preparation covered the characteristic waxy smell. The strawberry aroma in the tinted lip balm preparation remained unchanged or stable during the 7 days of storage.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Additional Information: 1). Prof. Dr.Neneng Siti Silfi Ambarwati, S,Si, Apt,M.Si 2). Dr. Dwi Atmanto, M.Si
Subjects: Tata Rias > Tata Rias (Makeup)
Divisions: FT > D IV Kosmetik dan Perawatan Kecantikan
Depositing User: Users 23704 not found.
Date Deposited: 02 Aug 2024 03:56
Last Modified: 02 Aug 2024 03:56
URI: http://repository.unj.ac.id/id/eprint/47773

Actions (login required)

View Item View Item