YOSSI SRIANITA, . (2020) PEMBENTUKAN KARAKTER DALAM ADAB MAKAN (Studi Kasus Peran Guru dan keterlibatan orangtua di Raudhatul Athfal Istiqlal Jakarta). Magister thesis, UNIVERSITAS NEGERI JAKARTA.
Text
1.COVER.pdf Download (3MB) |
|
Text
3. BAB II.pdf Restricted to Registered users only Download (650kB) | Request a copy |
|
Text
4. BAB III.pdf Restricted to Registered users only Download (402kB) | Request a copy |
|
Text
5. BAB IV.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) | Request a copy |
|
Text
2. BAB I.pdf Download (543kB) |
|
Text
6. BAB V.pdf Restricted to Registered users only Download (417kB) | Request a copy |
|
Text
8. DAFTAR PUSTAKA.pdf Download (548kB) |
|
Text
9.Lampiran.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) | Request a copy |
Abstract
Tujuan penelitian secara umum adalah untuk memahami secara mendalam dan mendeskripsikan pembentukan karakter dalam pendidikan makan di Lembaga PAUD Istiqlal Jakarta Pusat. Objek penelitian adalah anak yang berada pada rentang usia 4-6 tahun. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode penelitian kualitatif studi kasus. Teknik analisis data yang digunakan dalam penelitian ini menggunakan tiga komponen model Miles dan Huberman, yaitu: 1) data condensation, 2) data display and 3) conclusion drawing/verification. Hasil penelitian menunjukan bahwa pendidikan karakter dalam adab makan, dilakukan dengan 1) prosedur dalam adab makan, 2) peran guru pada pembentukan karakter 3) keterlibatan orangtua. Prosedur makan meliputi langkah-langkah sebelum makan, saat makan dan sesudah makan. Guru berperan sebagai: 1) tauladan atau modelling. 2) observer, 3) supporting atau pendukung, 4) fasilitator, 5) evaluator. Keterlibatan orangtua yaitu: 1) orangtua sebagai modelling memberi contoh sikap-sikap makan yang positif, 2) orangtua sebagai fasilitator yang menyediakan berbagai menu makanan dan peralatan makan yang mendukung terbentuknya karakter mandiri, disiplin dan tanggungjawab, 3) keterlibatan orangtua dalam menggunakan parenting style yang positif dan komunikasi yang menggunakan pesan-pesan positif dan bermakna pada waktu makan. Karakter anak yang terbentuk dalam adab makan adalah: mandiri, disiplin, tanggungjawab dan komunikatif. The purpose of the research is to understand deeply and describe the character development through eating education at the Istiqlal Early Education in Central Jakarta. The object of research is children aged batween 4-6 years. The method used is a case study qualitative research. Data analysis techniques used in this study used consists of three components from Miles and Huberman models, namely: 1) data condensation, 2) data display and 3) conclusion drawing / verification. The results showed that character education in food court was carried out by 1) procedures in food court, 2) the role of the teacher in character development 3) parental involvement. The eating procedure includes the steps before , during and after eating. During the process the teacher acts as: 1) role model or modeling. 2) observer, 3) supporting, 4) facilitator, and 5) evaluator. While Parental involvement, includes : 1) parents as modeling provide examples of positive eating attitudes, 2) parents as facilitators who provide a variety of food menus and eating utensils that support the development of independent character, discipline and responsibility, 3) parental involvement in using parenting styles through communication in positive and meaningful messages at mealtimes. The characters of children developed in eating habits are: independent, disciplined, responsible and communicative.
Item Type: | Thesis (Magister) |
---|---|
Additional Information: | 1) Prof. Dr. Ma’ruf Akbar, M.Pd 2) Dr. Sri Martini Meilani, M.Pd |
Subjects: | Pendidikan > Pendidikan Dasar > Pendidikan Anak |
Divisions: | PASCASARJANA > S2 Pendidikan Anak Usia Dini |
Depositing User: | Users 16666 not found. |
Date Deposited: | 21 Nov 2022 05:52 |
Last Modified: | 21 Nov 2022 05:52 |
URI: | http://repository.unj.ac.id/id/eprint/36662 |
Actions (login required)
View Item |