MODIFIKASI GYOZA DENGAN PENGGUNAAN ISI DAN SAUS PADANG

LUTHFIYYAH KHAIRUNNISA ZAKIYYAH, . (2022) MODIFIKASI GYOZA DENGAN PENGGUNAAN ISI DAN SAUS PADANG. Diploma thesis, UNIVERSITAS NEGERI JAKARTA.

[img] Text
COVER.pdf

Download (2MB)
[img] Text
BAB 1.pdf

Download (381kB)
[img] Text
BAB 2.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy
[img] Text
BAB 3.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB) | Request a copy
[img] Text
BAB 4.pdf
Restricted to Registered users only

Download (623kB) | Request a copy
[img] Text
DAFTAR PUSTAKA.pdf

Download (473kB)
[img] Text
LAMPIRAN.pdf
Restricted to Registered users only

Download (3MB) | Request a copy

Abstract

Tugas akhir ini bertujuan untuk mendapatkan formula modifikasi Gyoza. Modifikasi dengan penggunaan kulit, isi dan saus dilakukan agar mendapatkan hasil yang lebih baik dan sesuai. Uji coba produk dilakukan di Laboratorium Pengolahan Makanan Program Studi Tata Boga Fakultas Teknik Universitas Negeri Jakarta. Dengan cara mencari resep kemudian melakukan uji coba sampai produk modifikasi memiliki aspek yang sesuai. Setelah menemukan resep dan pembuatan yang benar kemudian dilakukan uji panelis ahli untuk dilakukannya validasi produk. Uji validasi produk meliputi aspek penilaian rasa, warna, aroma, tekstur, dan bentuk. Hasil uji kualitas dari 2 panelis ahli menunjukkan nilai rata – rata aspek rasa kulit (4,5) pada ketegori agak asin, aspek rasa isi (4) pada kategori agak gurih, aspek rasa saus padang (4,5) pada kategori pedas dan asam, aspek warna kulit (3,5) pada kategori agak bening, aspek warna isi (4) pada kategori agak putih pucat, aspek warna saus padang (4,5) pada kategori merah keorenan, aspek aroma isi (5) pada kategori bearoma pala dan oregano, aspek aroma saus padang (3,5) pada kategori agak beraroma pedas dan asam, aspek tekstur kulit (4,5) dengan kategori kenyal, aspek tekstur isi (3,5) pada kategori padat, aspek tekstur saus padang (3,5) pada kategori agak kental, dan aspek bentuk (3,5) pada kategori menarik. Hasil rata – rata dari seluruh aspek penilaian adalah 4,04. Setelah itu dilakukan analisis biaya meliputi perhitungan harga bahan, biaya produksi hingga menentukan harga jual per porsi Gyobit. Harga jual Gyobit per porsi yang terdiri dari 7 buah Gyobit dan 50ml saus padang senilai Rp 23.500, dengan keuntungan laba bersih mencapai Rp 9.869, - per porsi . Kata Kunci : Modifikasi, Gyoza, Saus Padang. ***** This final project aims to obtain the Gyoza modification formula. Modifications with the use of skins, fillings and sauces are carried out in order to obtain a better and appropriate result. Product trials were carried out at the Food Processing Laboratory of the Tata Boga Study Program, Faculty of Engineering, State University of Jakarta. By looking for a prescription then conducting a trial until the modified product has the appropriate aspects. After finding the correct recipe and manufacture, an expert panelist test is then carried out for product validation. Product validation tests include aspects of assessing taste, color, aroma, texture, and shape. The quality test results from 2 expert panelists showed the average value of skin taste aspects (4.5) in the slightly salty category, the content taste aspect (4) in the slightly savory category, the padang sauce taste aspect (4.5) in the spicy and sour category, the skin color aspect (3.5) in the slightly clear category, the fill color aspect (4) in the slightly pale white category, the padang sauce color aspect (4.5) in the red category, aspects of stuffed aromas (5) in the category of nutmeg and oregano bearoma, aspects of padang sauce aroma (3.5) in the category of slightly spicy and sour flavors, aspects of skin texture (4.5) with chewy categories, aspects of texture of contents (3.5) in the solid category, aspects of texture of padang sauce (3.5) in the category of slightly viscous, and aspects of shape (3.5) in the interesting category. The average result of all aspects of the assessment was 4.04. After that, a cost analysis was carried out including the calculation of material prices, production costs to determine the selling price per portion of Gyobit. The selling price of Gyobit per serving consisting of 7 pieces of Gyobit and 50ml of padang sauce worth Rp. 23,500, with a net profit of Rp. 9,869, - per serving. Keywords : Modification, Gyoza, Padang Sauce.

Item Type: Thesis (Diploma)
Additional Information: 1). Dra. Mariani, M.Si.
Subjects: Tata Rias > Tata Boga
Divisions: FT > D III Tata Boga
Depositing User: Users 15792 not found.
Date Deposited: 05 Sep 2022 03:55
Last Modified: 05 Sep 2022 03:55
URI: http://repository.unj.ac.id/id/eprint/34297

Actions (login required)

View Item View Item