INDAH NOVITA, . (2022) MODIFIKASI PITTA BREAD MENJADI CINNAMON ROLL APPLE FILLING DENGAN PEMANFAATAN APEL MALANG SEBAGAI SUMBER PANGAN LOKAL. Diploma thesis, UNIVERSITAS NEGERI JAKARTA.
Text
COVER.pdf.pdf Download (378kB) |
|
Text
BAB 1.pdf.pdf Download (46kB) |
|
Text
BAB 2.pdf.pdf Restricted to Registered users only Download (725kB) | Request a copy |
|
Text
BAB 3.pdf.pdf Restricted to Registered users only Download (373kB) | Request a copy |
|
Text
BAB 4.pdf.pdf Restricted to Registered users only Download (40kB) | Request a copy |
|
Text
DAFTAR PUSTAKA.pdf.pdf Download (121kB) |
|
Text
LAMPIRAN.pdf.pdf Restricted to Registered users only Download (373kB) | Request a copy |
Abstract
Tugas Akhir ini disusun dengan tujuan mendapatkan formulasi modifikasi Cinnamon Roll Apple Filling yang diuji melalui kualitas sensori dan analisis harga jual. Uji coba dilaksanakan di Laboratorium Pastry dan Bakery. Program Studi Tata Boga, Fakultas Teknik Universitas Negeri Jakarta Pada Bulan Mei hingga Juli 2022. Modifikasi yang dilakukan yaitu dengan memanfaatkan buah Apel Malang untuk bahan isian, dan pengubahan bentuk. serta dilakukan perubahan pada adonan Pitta Bread menjadi Cinnamon Roll Apple Filling. Uji validasi dilakukan kepada 2 panelis ahli yang merupakan dosen Tata Boga Universitas Negeri Jakarta. Uji Validasi Cinnamon Roll Apple Filling pada aspek rasa diperoleh dengan nilai rata-rata 4 yang berada pada rentang rasa cukup manis, pada aspek warna diperoleh dengan nilai rata-rata 4,5 yang berada pada rentang warna krem kecokelatan hingga cokelat muda, pada aspek aroma diperoleh dengan nilai rata-rata 3,5 yang berada pada rentang kurang beraroma kayu manis hingga beraroma kayu manis, pada aspek tekstur diperoleh dengan nilai rata-rata 4 yang berada pada rentang tidak lembut, pada aspek bentuk diperoleh dengan nilai rata-rata 5 yang berada pada rentang berbentuk bulat dan bagian atas seperti bunga, dan pada aspek volume diperoleh dengan nilai rata-rata 4,5 yang berada pada rentang tidak mengembang hingga cukup mengembang. Harga jual yang ditetapkan untuk 1 buah produk adalah Rp 6.000 yang memiliki berat bersih 50 gram dengan faktor kenaikan 40%. ***** This final project was compiled with the aim of obtaining a modified formulation of Cinnamon Roll Apple Filling which was tested through sensory quality and selling price analysis. The trial was carried out at the Pastry and Bakery Laboratory. Catering Study Program, Faculty of Engineering, State University of Jakarta In May to July 2022. The modifications made are by using Malang Apples for stuffing, and changing the shape. and changes were made to the Pitta Bread dough to Cinnamon Roll Apple Filling. The validation test was carried out on 2 expert panelists who are lecturers of Catering at the State University of Jakarta. Validation test of Cinnamon Roll Apple Filling on the taste aspect was obtained with an average value of 4 which was in the moderately sweet taste range, in the color aspect it was obtained with an average value of 4.5 which was in the range of beige brown to light brown, in the aroma aspect. obtained with an average value of 3.5 which is in the range of less cinnamon-scented to cinnamon-scented, in the texture aspect it is obtained with an average value of 4 which is in the non-soft range, in the form aspect it is obtained with an average value of 5 which is is in the range of round shape and the top is like a flower, and in the volume aspect it is obtained with an average value of 4.5 which is in the range from not expanding to quite expanding. The selling price set for 1 product is IDR 6,000 which has a net weight of 50 grams with an increase factor of 40%.
Item Type: | Thesis (Diploma) |
---|---|
Additional Information: | 1). Dr. Ir. Mahdiyah, M.Kes. |
Subjects: | Tata Rias > Tata Boga |
Divisions: | FT > D III Tata Boga |
Depositing User: | Users 15698 not found. |
Date Deposited: | 05 Sep 2022 05:15 |
Last Modified: | 05 Sep 2022 05:15 |
URI: | http://repository.unj.ac.id/id/eprint/34648 |
Actions (login required)
View Item |