EFEKTIVITAS MEDIA PEMBELAJARAN PEMBUATAN CHIFFON CAKE TERHADAP HASIL BELAJAR MAHASISWA D3 TATA BOGA PADA MATA KULIAH KUE KONTINENTAL

RIJKI PURNAMA, . (2020) EFEKTIVITAS MEDIA PEMBELAJARAN PEMBUATAN CHIFFON CAKE TERHADAP HASIL BELAJAR MAHASISWA D3 TATA BOGA PADA MATA KULIAH KUE KONTINENTAL. Sarjana thesis, UNIVERSITAS NEGERI JAKARTA.

This is the latest version of this item.

[img] Text
Cover.pdf

Download (1MB)
[img] Text
BAB 1.pdf

Download (2MB)
[img] Text
BAB 2.pdf
Restricted to Registered users only

Download (5MB)
[img] Text
BAB 3.pdf
Restricted to Registered users only

Download (3MB)
[img] Text
BAB 4.pdf
Restricted to Registered users only

Download (3MB)
[img] Text
BAB 5.pdf

Download (575kB)
[img] Text
DAFTAR PUSTAKA.pdf

Download (580kB)
[img] Text
LAMPIRAN.pdf

Download (12MB)

Abstract

Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mempelajari efektivitas dari media video pembelajaran pembuatan chiffon cake terhadap hasil belajar mahasiswa D3 Tata Boga pada mata kuliah kue kontinental yang dilakukan di Universitas Negeri Jakarta , Populasi di kelas pengolahan kue kontinental adalah mahasiswa yang sedang mengikuti mata kuliah kue kontinental, Responden penelitian ini adalah 44 mahasiswa, metode yang digunakan adalah quasi eksperimen. Hasil dari penelitian ini adalah bahwa pada nilai hasil belajar kelompok kelas eksperimen menunjukan rata-rata nilai 67,65 untuk pre-test 80,24 untuk nilai post-test meningkat 12,58 atau 15,69 % dan untuk kelas kontrol sebesar 67,82 untuk pre-test 74,29 untuk nilai post-test meningkat 6,46 atau 8,71 % untuk nilai keterampilan pembuatan chiffon cake kelompok kelas eksperimen mendapat rata-rata nilai 86,13 dan untuk kelompok kontrol sebesar 79,13. Dengan demikian dapat disimpulkan bahwa media video pembelajaran pembuatan chiffon cake efektif meningkatkan hasil belajar mahasiswa D3 Tata Boga pada mata kuliah kue kontinental. Kata Kunci : Efektivitas, Media Video Pembelajaran, Chiffon cake, Hasil Belajar   EFFECTIVENESS OF LEARNING VIDEO ABOUT CHIFFON CAKE MAKING FOR LEARNING OUTCOMES FROM FOOD AND NUTRITION STUDENT OF CONTINENTAL PASTRY CLASS RIJKI PURNAMA Advise Lecture : Mahdiyah dan Guspri Devi Artanti ABSTRACT The purpose of this research is to study the effectiveness of video learning media for making chiffon cakes for learning outcomes from D3 Food and Nutrition students in continental pastry class, State University of Jakarta. The population in management of continental pastry class is students who are taking continental cake class, and the respondent of this research is 44 student. The method used in the this research is quasi experiment. The results of this reserach are that the experimental class group learning outcomes show an average value of 67.65 for pre-test 80.24 for post-test scores increasing 12.58 or 15.69% and for the control class of 67.82 for pre-test 74.29 for post-test scores increasing 6.46 or 8.71% and for the group skills in experimental class, the average value was 86.13 and for the control group was 79.13. Thus it can be conluded that there is an influence from learning video about chiffon cake making towards the learning outcomes of food and nutrition student in continental pastry class. Keywords : Efectiveness, Learnig video, Chiffon Cake, Learning Outcome.

Item Type: Thesis (Sarjana)
Additional Information: 1). Dr. Ir. Mahdiyah, M.Kes. ; 2). Dr. Guspri Devi Artanti, S.Pd, M.Si.
Subjects: Pendidikan > Media Pembelajaran
Divisions: FT > S1 Pendidikan Tata Boga
Depositing User: Users 791 not found.
Date Deposited: 10 Mar 2020 14:22
Last Modified: 10 Mar 2020 14:22
URI: http://repository.unj.ac.id/id/eprint/5492

Available Versions of this Item

  • EFEKTIVITAS MEDIA PEMBELAJARAN PEMBUATAN CHIFFON CAKE TERHADAP HASIL BELAJAR MAHASISWA D3 TATA BOGA PADA MATA KULIAH KUE KONTINENTAL. (deposited 10 Mar 2020 14:22) [Currently Displayed]

Actions (login required)

View Item View Item