SYAHRUL MUSTOFA, . (2024) PERENCANAAN BISNIS PRODUK MODIFIKASI MEATLOAF DENGAN JAMUR KANCING (CHAMPIGNON) DAN TEXTURED VEGETABLE PROTEIN (TVP). Sarjana thesis, UNIVERSITAS NEGERI JAKARTA.
Text
COVER.pdf Download (1MB) |
|
Text
BAB 1.pdf Download (393kB) |
|
Text
BAB 2.pdf Restricted to Registered users only Download (581kB) | Request a copy |
|
Text
BAB 3.pdf Restricted to Registered users only Download (593kB) | Request a copy |
|
Text
BAB 4.pdf Restricted to Registered users only Download (508kB) | Request a copy |
|
Text
BAB 5.pdf Restricted to Registered users only Download (333kB) | Request a copy |
|
Text
BAB 6.pdf Restricted to Registered users only Download (259kB) | Request a copy |
|
Text
DAFTAR PUSTAKA.pdf Download (272kB) |
|
Text
LAMPIRAN.pdf Restricted to Registered users only Download (872kB) | Request a copy |
Abstract
Meatloaf Jamur merupakan produk hasil dari modifikasi meatloaf yang mengganti daging sapi cincang dengan jamur kancing sebagai bahan utama. Komposisi utama meatloaf jamur terdiri dari Jamur kancing, telur, Textured Vegetable Protein (TVP), tepung roti, dan bumbu bumbu lain sebagai penyempurnanya. Penelitian ini bertujuan untuk merencanakan rintisan usaha meatloaf jamur sebagai produk vegetarian. Dikarenakan meatloaf jamur ini merupakan produk baru, peneliti memodifikasi meatloaf jamur ini menjadi produk yang bernama Mushroom Puff. Mushroom puff merupakan produk turunan dari meatloaf jamur yang diisi dengan saus dan dilapisi dengan puff pastry pada bagian terluarnya. Mushroom puff dibagi menjadi 3 varian yaitu varian Original, Cheese, dan Barbeque. Rintisan usaha ini dijalankan menggunakan metode perencanaan produksi yang terstruktur, dengan membagi produksi menjadi beberapa tahap untuk memudahkan prosesnya. Target awal penjualan produk ini sebanyak 56 porsi untuk 1 bulan dengan rincian penjualan 14 produk per minggu dengan harga Rp 10.000 per porsi. Hasil dari penjualan periode pertama terus diputar untuk menutup jumlah modal investasi awal yang dikeluarkan untuk membangun rintisan usaha ini. Pada penjualan bulan pertama, produk berhasil mencapai 100% penjualan dari target yang sudah ditentukan untuk 1 periode, jika usaha berjalan sesuai dengan rencana, modal awal investasi dapat dikembalikan sepenuhnya selama 9 bulan.*****Mushroom Meatloaf is a product resulting from the modification of meatloaf which replaces minced beef with button mushrooms as the main ingredient. The main composition of mushroom meatloaf consists of Button mushrooms, eggs, Textured Vegetable Protein (TVP), bread flour, and other seasonings as a refinement. This research aims to plan a mushroom meatloaf business pilot as a vegetarian product. Because mushroom meatloaf is a new product, researchers modified the mushroom - meatloaf into a product called Mushroom Parmesan. into a product called Mushroom Puff. Mushroom puff is a product derivative of mushroom meatloaf which is filled with sauce and coated with puff pastry on the outside. pastry on the outside. Mushroom puff is divided into 3 variants, namely Original, Cheese, and Barbeque variants. This business startup is run using structured production planning method, by dividing production into several stages to facilitate the process. several stages to facilitate the process. The initial sales target of this product 56 servings for 1 month with details of sales of 14 products per week with a price of IDR 10,000 per serving. with a price of Rp 10,000 per serving. Proceeds from the first period of sales continue to be rotated to cover the amount of initial investment capital spent to build this business startup. build this business startup. In the first month of sales, the product managed to achieved 100% sales of the predetermined target for 1 period, if the business goes according to plan, the initial investment capital can be recouped. business goes according to plan, the initial investment capital can be fully returned in 9 months.
Item Type: | Thesis (Sarjana) |
---|---|
Additional Information: | Efrina, S. TP., M. Sc. |
Subjects: | Tata Boga |
Divisions: | FT > D IV Seni Kuliner dan Pengelolaan Jasa Makanan |
Depositing User: | Users 24079 not found. |
Date Deposited: | 01 Aug 2024 03:51 |
Last Modified: | 01 Aug 2024 03:51 |
URI: | http://repository.unj.ac.id/id/eprint/47825 |
Actions (login required)
View Item |